Skip to content
Kezdőlap » Párhuzamos tesztelés Android és iOS eszközön

Párhuzamos tesztelés Android és iOS eszközön

Kiemelten fontos a tesztelés Android és iOS eszközön, méghozzá egyszerre! Ha egy mobilalkalmazást fejlesztünk, akkor azt általában nem csak kizárólag Android vagy iOS rendszerű okos kütyükre fejlesztünk.

Az elkészült cuccnak ugyanolyan jól kell muzsikálnia mindkét eszközön.

Nem szeretnék hosszú és száraz fejtegetésbe kezdeni ezzel kapcsolatban. Azt írom le, amit én saját bőrömön tapasztaltam meg és a végén inkább adok egy jótanácsot, amit érdemes megszívlelni.

Expo-val fejlesztek

Én Expo-t használok a React Native mobil alkalmazások készítése során.

Egyetlen hosszú mondatban összefoglalva, az Expo egy ingyenesen használható, nyílt forráskódú platform iOS és Android rendszerű mobil- valamint webalkalmazások készítéséhez, React (Native) és JavaScript felhasználásával.

Maga az Expo, ad nekünk egy keretet ahhoz, hogy ne kelljen Andorid és iOS specifikus natív kódokat írkálni. Ha rutinosabban mozgunk már a React Native-ban (és tudunk Mac-en is dolgozni az iOS-en való teszteléshez), akkor Expo nélkül is írhatunk mobilalkalmazásokat. De erre majd egy külön írásban ki fogok térni.

Szóval az Expo és a React Native segítségével baromi könnyen és viszonylag gyorsan lehet abszolút platform független mobilalkalmazásokat kreálni. Nézd meg ezt a bejegyzést is!

Tesztelés párhuzamosan

Tehát mivel egy mobilapp-al iOS és Android rendszert is megcélzunk, fontos, hogy mindkét rendszeren jól fusson az alkalmazás.

Az Expo egy mobil alkalmazás futtatásához generál nekünk egy QR kódot, amit saját telón tudunk tesztelni az Expo Go alkalmazással (is).

(!!!) Elkövettem azt a hibát, hogy a fejlesztés során hosszabb ideig csak iPhone-on néztem meg az appot, gondolván, hogy biztosan ugyanúgy működik Androidon is. (!!!)

Te ezt ne csináld, ne légy olyan mint én! 🙂

Aztán mikor Androidon is ki akartam próbálni, akkor szembesültem azzal, hogy valamiért nem működött az adott funkció.

Mivel hibát nem jelzett az Expo a buildelés közben és maga az app elindult, de nem úgy működött ahogy kellett volna, bizony megszenvedtem vele, és hosszú órákig nyomoztam vissza mi a baj.

Ezért a tanácsom, hogy már a fejlesztés kezdetétől, minden egyes tesztelési fázisban nézzük meg az alkalmazás működését iOS és Android rendszerben egyaránt!

A későbbiekben tervezem egy olyan gyűjtő-téma létrehozását, ami a két rendszer között tapasztalt különbözőségekkel foglalkozik. Ugyanis szerencsére ritkán, de elengedhetetlen, hogy a kódban a platform típusától függően mást és mást csináljunk.